Suomen Vetylaakso ry uutiskirje 4/24
Suomen Vetylaakso ry:n puheenjohtajaksi Arto Nikkanen
Suomen Vetylaakso ry:n vuosikokous pidettiin 26.3. Helsingissä. Vuosikokous vahvisti tilinpäätöksen vuodelta 2023 ja myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Kokouksessa käsiteltiin myös alkaneen vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Vuosikokous valitsi ry:n hallituksen, jonka kokoonpanoon kuuluu 11 asiantuntevaa jäsenistön edustajaa.
Hallitus järjestäytyi 29.4. ja valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Arto Nikkasen (Lappeenrannan Energia Oy). Varapuheenjohtajiksi valittiin Tomi Haring (Business Joensuu Oy), Kari Laine (Kouvola Innovation Oy) ja Jussi Heinimö (Mikkelin kaupunki).

Vetylaakson yritysryhmän toimintaa jatketaan ja kehitetään entisestään. Uutena ryhmänä päätettiin perustaa kuntatoimijoiden verkosto, joka avustaa jäsenkuntia vetytalouteen liittyvissä haasteissa ja tarjoaa uusia tapoja ratkaisuihin.
Linkki vuosikokouksen tiedotteeseen: https://suomenvetylaakso.fi/vuosikokous-2024/. Uuden hallituksen jäsenet ja varajäsenet päivitetään verkkosivuillemme pian.
Vastaa kyselyyn Suomen Vetylaakson viestinnän kehittämiseksi

Hyvä jäsenemme!
Tahdomme kehittää Vetylaakson viestintää vaikuttavammaksi. Haluamme saada teidän näkemyksemme, miten tämä voi onnistua.Vastatkaa siis kyselyymme!
Kyselyyn vastaaminen kestää noin 2 minuuttia. Kysely sulkeutuu 13.5.2024 klo 23.59.
Hyödynnämme vastauksia viestintästrategiassamme. Kaikki vastaukset käsitellään nimettöminä. Kyselyn on laatinut viestintätoimisto Kumppania Oy.
Kiitos jo etukäteen avustasi! 
Gasgrid vauhdittaa vetyinfran rakentamista

Gasgrid Finland on julkaissut alustavat vaihtoehtoiset reittisuunnitelmat Suomen vetyverkolle. Tavoitteena on kehittää toimijoiden tarpeita vastaava vetyinfrastruktuuri sekä avoin vetymarkkina 2030-luvun alkuun mennessä. Vaikka suurin osa hankkeista sijoittuukin tällä hetkellä länsirannikolle, tavoitteena on saada jatkossa mukaan laajemmin vetysektorin toimijoita koko Suomen kattavan runkoverkon toteutukseen.

Potentiaalisia alueita vedyn siirtoverkon kehitykseen tulevaisuudessa ovat Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomi, joissa voi syntyä uutta tuuli- tai aurinkovoimatuotantoa. Alueiden aktiivisella osallistumisella varmistetaan koko Suomen kattavan runkoverkon toteutus.Gasgrid pääsee aloittamaan konkreettisten reittivaihtoehtojen kartoituksen yhdessä maakuntien ja kuntien kanssa kevään 2024 aikana. Reittivaihtoehdoista kerätään palautetta reittien jatkosuunnittelun tueksi myös vetytalouden kehitykseen osallistuvilta yrityksiltä ja hankekehittäjiltä. Ensimmäisen vaiheen reittikeskustelut järjestetään niiden maakuntien ja kuntien kanssa, joiden kautta vedynsiirron runkolinja tulisi ensimmäisten vaihtoehtoisten reittisuunnitelmaluonnosten mukaan kulkemaan.

Ensiarvoisen tärkeää on nyt aktivoida yrityksiä osallistumaan vetyputken hankesuunnitteluun vastaamalla Gasgridin markkinaselvitykseen. Markkinaselvitys on käytännössä napakka kysely hankekehittäjien ja yritysten hankesuunnitelmien kartoittamiseksi. Jos tiedät suunnitelmista vetytuotannon tai vedyn kysynnän osalta käy vastaamassa mahdollisimman pian: linkki vetymarkkinakyselyyn toimijoille
Hanketoiminnasta vauhtia Vetylaaksoon
Vetyä, virta Kaakkoon -hanke päättyi vuoden 2023 lopussa ja sai paljon tuloksia aikaan. Tärkeimpiä steppejä oli löytää vihreän siirtymän liiketoiminnalle Kaakkois-Suomessa edellytyksiä sekä vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä itäisen Suomen vetylaakson toiminnan käynnistämisessä. Tässä hankkeessa tuotetun aineiston pohjalta investorit voivat rakentaa entistä paremmin omia kehittämishankkeitaan. Suomen Vetylaakso ry sai merkittävää apua alkutaipaleelleen hankkeen avulla. Hankkeessa tuotettu tutkimus- ja muu materiaali on kiinnostuneiden saatavilla, kannattaa tutustua; linkki https://www.greenreality.fi/hankkeet/vetya-virtaa-kaakkoon.

Viime vuoden lopulla Vetylaakso käynnisti uuden hankkeen, jonka tavoitteena on laajentaa itäisen Suomen Vetylaakson toimintaaluetta edelleen Etelä-Savoon, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen. Tämä laajentuminen on otettu positiivisesti vastaan maakunnissa. Vetylaakso on järjestänyt tapaamisia alueiden päättäjien kanssa talven ja kevään aikana jatkuen edelleen, kohteina ovat olleet mm. Mikkeli, Savonlinna, Pieksämäki, Varkaus, Kuopio, Iisalmi ja Kajaani. Samaan aikaan LUT-yliopisto tekee tarkempia vetylaaksoselvityksiä Etelä- ja Pohjois-Savossa. Näistä tuloksista lisää myöhemmin.

Paraikaa suunnittelussa on seuraavia hankerahoituksella tehtäviä toimia itäisen Suomen vetylaaksotoiminnan kehittymiseksi yhteistyössä alueiden toimijoiden kanssa. Yhteistyössä on voimaa.
EU-Rahoitusmahdollisuuksia puhtaan energian ja kestävän kaupunkikehittämisen hankkeille
Webinaari 7.5. klo 9-11:30
EU-rahoitusneuvonta järjestää 7.5. klo 9-11:30 yrityksille suunnatun virtuaalisen infotilaisuuden erilaisista EU-rahoituksen mahdollisuuksista puhtaan energian ja kaupunkikehityksen hankkeille. Webinaarissa käsitellään kattavasti rahoitusmahdollisuuksia alueellisesti haettavasta rahoituksesta eurooppalaisiin konsortiohankkeisiin, T&K-hankkeista investointihankkeisiin ja avustusmuotoisesta rahoituksesta markkinaehtoiseen.

Ohjelma ja ilmoittautuminen
NewSETS – Loppuseminaari
Kolmivuotinen energiavarastojen roolia energiamurroksessa tutkinut NewSETS-projekti tulee päätökseensä kesällä.
Lämpimästi tervetuloa projektin loppuseminaariin Lappeenrantaan LUT-yliopistolle tiistaina 21.5. Luvassa on monipuolista ohjelmaa tutkimustulosten esittelystä aina paneelikeskusteluun ja työpajaan.
Ilmoittaudu tapahtumaan
Muita uutisia
Uutisia jäsenverkostosta
Suomalainen vihreän vedyn edelläkävijäyritys P2X Solutions on sopinut rahoitusjärjestelystä johtavan sveitsiläisen energiapalveluiden toimittajan ja sähköntuottajan Alpiqin kanssa. Alpiqin investoinnin myötä yhtiöstä tulee P2X Solutionsin pääomistaja.
Eurooppalainen energiayhtiö Alpiq P2X Solutionsin pääomistajaksi
Kehysriihestä kasvupaketti vihreään siirtymään
Keväisen kehysriihen ehkä positiivisin sisältö löytyy uudesta kasvupaketista. Hallituksen päätöksellä vihreän siirtymän suurten teollisten investointien vauhdittamiseksi rakennetaan uusi verohyvitysmalli. Hallitus sitoutuu huolehtimaan myös Fingridin ja Gasgridin investointikyvystä tarvittaessa vahvistamalla yhtiöiden pääomarakennetta vastaamaan energiaintensiivisten teollisten investointien tarpeita, varmistamaan kantaverkon kapasiteetin riittävyys sekä varmistamaan investointien toteutuminen koko Suomessa.
Lisäksi vuoden 2024 loppuun mennessä valmistuvat Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmat tukevat osaltaan alueiden kasvumahdollisuuksia.
Lisätietoa kasvupaketista
Toimisto toivottaa kaikille hyvää Wappua!

Jos tiedät jonkun, joka haluaisi jakeluun mukaan, laittakaa tieto sähköpostilla office@vetylaakso.fi.  
Nyt myös vapaasti jaettavalla liittymislinkillä saa tilattua uutiskirjeen: http://eepurl.com/iJCuto

Lisäksi haluamme tarjota teille mahdollisuutta hyödyntää kanaviamme! Jos teillä on jotain ajankohtaista tiedotettavaa, johon Vetylaakson kanavat soveltuisivat, niin laittakaapa tietoa tulemaan vaikka sähköpostilla office@vetylaakso.fi. Tai soittamalla Jamille: 0400 551 435 tai Antille: 040 1478 777.